събота, 16 януари 2010 г.

Капитали кредити и лихви. Искам да хвърля малко светлина по въпроса.

Още в началото на основните понятиятия има фундаментална грешка. Тази грешка е в изказването на предположението, че .....ПОНЯКОГА се нуждаят от допълнителни парични средства. Истината както я познаваме всички доказва, че не е понякога ами винаги. Твърдението от учебника, който използвам имплицира наличието на други варианти щом е понякога. В малкия черен тефтер може да прочетете определенията за понятие Капитал (за да си отговорите какво е Капитализъм); кредитор; длъжник; кредит;лихва. Сигурен съм понятия застъпени дълбоко в ежедневието на повечето Българи..

В тази част на малката черна книга е написано как добрите банкери помагат на нас нескопосаниците дето само си пилеем парите когато ни трябва жилище.









В много сайтове може да намерите кредитен калкулатор
Тези калкулатори имат много простото предназначение да ви спестяват показаните по-долу изчисления. Направени по формулата, с която се определя периода(времето през, което дължите пари на банката), лихвата (годишна), месечните вноски изобщо клиентските задължения към банките. 












И най-вече ви препоръчвам да разгледате тази таблица по движението на дълга. Там добре е показано основната идея на дългосрочното кредитиране, макар да е  в таблица за изплащане за пет месеца. Основната идея е, че банката олихвява дълга ви в началото на годината с процента за, който сте се договорили. Вашата месечна вноска се дели на две: Първо  по-голяма част от парите отиват за погасяване на лихва и второ за погасяване на заетата сума. Звучи точно както си трябва но истината, е че дължите ли пари на банката тя има изгода да обслужвате само лихвите, а не и истинския заем, върху когото се начислява постоянно. Внимание обслужването на  месечните лихви е похват много широко използван в западните страни за да държат длъжниците си длъжни цял живот. Моля мислете за това колко пари ще подарите на банката ако разпъвате във времето погасяването на дълга си. Да но щом сме в ситуация където кредитирането е основен начин за стартов капитал играта е нечестна, Да и аз с това започнах.


Няма коментари:

Публикуване на коментар