четвъртък, 21 януари 2010 г.

Ще посмее ли Обама да обяви война на Йемен. 113 войници на Царство Саудитска Арабия убити от шиитски бунтовници.

Следва превод на актулна статия от Асошиейтед Прес за смъртта на 113 войници от силите на Саудитска Арабия в периода 05.11.2009 до 21.01.2010.



Саудитската армия загуби живота на 113 войници от началото на силната и атака срещу шиитите от съседстващата я страна Йемен, през ранната част на Ноември.Цитат на военен командир и изявлението му по-рано.
Армията на царството, която е много добре финансирана и много малко тествана, се включи в офанзивата след като шиитски бунтовници пресекоха границата и убиха двама саудитски граничари, по време на битка за да ги отблъснат. 
Последните цифри са доста над обявените от заместник министъра на отбраната, Prince Khaled bin Sultan, които съобщи за 82 мъртви и 470 ранени миналата седмица.
Растящите цифри подчертават жестокостта, с която се водят военните действия срещу бедно въоражените йеменски бунтовници, които се борят със собственото си правителство от 2004 година насам. Те обвиняват правителството си в  пренебрегване и дискриминация.
  Бунтовниците са си спечелили репутацията на хитри противници, които се възползват напълно от планинския терен, където се намират тяхните къщи в северен Йемен.
 Саудитската армия разчита на артилерия и въздушно нападение за да победи бунтовниците без да рискува човешки загуби. Но загубите главно идват от операции за "помитане" на бунтовнически крепости. Главнокомандващия на саудитската армия,   Gen. Saleh ben Ali Al-Mohaya,  определя войната като "близо до партизанска"
Al-Khawaji, командирът за южния саудитски регион, идентифицира мъртвият офицер като:Lt. Col. Saeed Ma'tuq al-Omari десантчик и ветеран от войната в залива.
 "Все още има екипи, издирващи още тела", каза al-Khawaji пред вестниците.
Най-големият доставчик на петрол в  света,Армията на  Саудитска Арабия е създадена през 1932 г.  Играе символична роля в предвожданата от САЩ интервенция за изтласкването на Садам Хюсейн от Кувейт през 1991г.
 Йемен е най-бедната страна в арабския свят. Върху нея попадна светлината на прожекторите от както Йеменската издънка на Ал-Кайда съобщи че седи зад провалените атаки над американските авиолинии на 25 декември миналата година.









 

1 коментар: