сряда, 20 януари 2010 г.

Какво искат членовете на Световната банка от България?!




На всички вече е ясно видно, че съюзниците на премиер министъра, са един кръг хора, които в повечето случай са тясно свързани със Световната Банка.
Световната Банка е термин описващ  международна финансова институция (МФИ). МФИ са финансови институции, които са основани от няколко държави и действат според международните закони. Собственици,акционери,  на МФИ са основно национални правителства, но често акционери стават и други международни институции и организации.
МФИ са често Многостранни Банки за Развитие( МБР), като най-известната такава банка за развитие е Световната банка. МБР са финансови институции, в които участват развитите страни в ролята на кредитор и развиващите се страни, в ролята на длъжник. Механизмите за помощ наречени финансови проекти на МБР са  даване на дългосрочни кредити с лихви на пазарните стойности или много-дългосрочни кредити с лихва по ниска от пазарната.
Световната банка дава така наречените "лостови" заеми, които целят повдигането на икономиката на развиващата се страна. Световната Банка има ясно отношение по-въпроса за използването на кредитите и в каква инфраструктура ще бъдат вложени те. По-опростено: СБ не дава заеми в прекия смисъл, тя дава пари на развиващите се държави и след това дава насоки кой , как и защо ще харчи тези пари, които между другото си имат лихва, която си тече. Макар и с хиляди преструвки СБ е Банка! Не става въпрос за благотворителна организация. Световната Банка е сдружение на развитите страни, което дава кредити на бедните страни срещу лихва. Акционерите на Световната Банка печелят от тези лихви и от възможността с "лостовите" заеми да взимат пряко участие в разпределението на парите от инфраструктурата на страната длъжник.
Световната Банка е създадена през 1944 г. на Конференция в горите на Бретон щата Ню Хампшир САЩ. На същата конференция е създадена и друга добре позната на България организация МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД.
Въпрос? Какво направи за България МВФ и какво смята да направи с България СБ, защото започвам да се обеждавам, че играта в момента е да минем от ръцете на МВФ в ръцете на СБ.
Основен проблем за влизането ни в ЕВРОЗОНАТА е това, че все още сме закачени към МВФ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар